Pleinmuseum

Artikelen

W.V.U.E.D.U.G.W.O.D.P.?. is mede mogelijk gemaakt door FONDS BKVB. In samenwerking met Appie Bood, Susanne Helmer, Pavel van Houten, Marieke Engelbregt, Raoul Kuiper, Laurens Hebly, Gerbrand Oudenaarden.

De eerste live voxpop met speelfilmlengte

Martijn Engelbregt, EGBG, Pleinmuseum

EGBG spaart persoonlijke informatie, denkt na over het beheren van gegevens, en het verwerken hiervan. Engelbregt is steeds weer verbaasd over de hoeveelheid privé-gegevens die mensen bereid zijn te verstrekken. Maar hij is niet voor of tegen het registreren en categoriseren van gegevens. Mensen moeten zich ervan bewust zijn en kunnen kiezen.
Voor het pleinmuseum vroeg hij met een microfoon en cameraman bezoekers van het museumplein wat zij ervan vonden gefilmd te worden. Dit werd rechtstreeks vertoond op een groot projectiescherm dat midden op het plein stond. Je kon hiernaar kijken vanaf een publieke tribune onder het genot van popcorn. Hiernaast filmde iemand met een onzichtbare camera mensen. De reacties zijn divers, maar de vraag is om wie het nu uiteindelijk gaat in deze film, wat is de rol van de reporter, die van de geïnterviewden en het publiek op de tribunes? Toeschouwer, onderwerp, maker, ze wisselen elkaars posities af en belanden in een vreemde, verstrengelde toestand.

 

 

Martijn Engelbregt, EGBG, Pleinmuseum

Martijn Engelbregt, EGBG, Pleinmuseum

 

Dit is een archief. Ons nieuwe werk vind je hier