01-02-2010 - 18-11-2010

Artikelen

Foto's: Peter de Ronde

De Nis

Martijn Engelbregt, Wilders, Venlo, EGBG, Wilders

Martijn Engelbregt, Wilders, Venlo, EGBG, Wilders

Kunst van Martijn Engelbregt in De Nis: Oproep tegen het wij-zij denken

De gevel van het stadhuis in Venlo laat opnieuw van zich spreken. Met drie eenvoudige woorden neemt kunstenaar Martijn Engelbregt stelling tegen het wij-zij denken. Het is een nieuwe bijdrage aan het meerjarige kunstproject De Nis.

ZIJ MET ONS staat in neon op de gevel van het oude stadhuis te lezen. De woorden zijn afgeleid van de bekende tekst op de zijkant van Nederlandse munten: GOD ZIJ MET ONS. Door het eerste woord weg te laten krijgt de zin een geheel nieuwe betekenis, namelijk als oproep om ‘met elkaar’ te zijn. Het denken in ‘wij’ en ‘zij’ wordt er op eenvoudige wijze mee doorbroken. “De lezer wordt gevraagd om ‘met ons’ te zijn. Maar uiteraard is niet duidelijk op wie ‘ons’ betrekking heeft ”, aldus Martijn Engelbregt. “Tegelijkertijd vormen de anderen (zij) samen met ‘ons’ een nieuw ‘wij’. Als zij met ons zijn is er geen sprake meer van een tweedeling, maar van een nieuw groter geheel: wij. De tekst impliceert een andere manier van kijken naar de ander.”
De gevel van het stadhuis lijkt bij uitstek geschikt voor de oproep: het is immers dé plek waar partijen zich tegen elkaar afzetten, hun verschillende standpunten betwisten - om vervolgens compromissen proberen te sluiten.

Het kunstproject De Nis is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Stichting Het Raam, het Museum van Bommel van Dam, het Odapark Venray en het Huis voor de Kunsten Limburg. Kijk op: www.nisvenlo.nl.

Martijn Engelbregt, Wilders, Venlo, EGBG, Wilders

Op het oude stadhuis in de geboortestad van Geert Wilders, Venlo, staat in neon op de gevel
ZIJ MET ONS te lezen. De woorden zijn afgeleid van de bekende tekst op de zijkant van de
Nederlandse munten: GOD ZIJ MET ONS. Door het woord GOD weg te laten krijgt de zin een
geheel nieuwe betekenis, namelijk als oproep om 'met elkaar' te zijn. Het denken in 'wij' en 'zij'
wordt er op eenvoudige wijze mee doorbroken.

Dit is een archief. Ons nieuwe werk vind je hier